Door veel te praten, een programma van eisen te schrijven en bijvoorbeeld samen moodboards op pinterest te maken ontdekken we wat voor gebouw we moeten ontwerpen. Wij hoeven uiteindelijk niet in het gebouw te leven, daarom ontwerpen we graag samen met de opdrachtgever. Het is niet nodig dat de opdrachtgevers precies weten wat ze willen, dit volgt wel gedurende het proces.
van een project kunnen wij een elementenbegroting maken. Dit is een inschatting van de kosten op basis van de onderdelen van een gebouw. Deze indicatie kan helpen om keuzes te maken in het ontwerp.
We maken massastudies om te zien hoe bijvoorbeeld de vorm van het kavel, de ligging ten opzichte van de zon of de buren op elkaar aansluiten. Massastudies zijn kleine modellen van de hoofdvorm van het gebouw.
De elementenbegroting en massastudie zijn handige hulpmiddelen om het benodigde budget voor een project in te schatten.
Wat de juiste prijs voor een project is, welk gevoel je bij een aannemer hebt of aanbevelingen zijn belangrijke criteria voor deze keuze. Er zijn dan ook verschillende manieren om tot deze keuze te komen.
Je kan bijvoorbeeld begin af aan samen met opdrachtgever, aannemer en architect om tafel gaan zitten. Iedereen speelt dan open kaart. Hiervoor moet je voldoende vertrouwen hebben in elkaar. Een groot voordeel is dat de aannemer van begin af aan mee kan denken over de uitvoering en kosten van het project.
Het is ook mogelijk om op basis van de tekeningen prijzen op te vragen bij verschillende aannemers. We maken dan een vergelijking van de verschillende aanbiedingen. Het ontwerp moet hiervoor wel voldoende uitgewerkt zijn.
Voor beide opties kunnen we samen werken met een bouwkostendeskundige.
Als het ontwerp definitief is werken wij dit uit voor de omgevingsvergunning. De rapporten die hierbij horen verzorgen wij ook. Wanneer nodig overleggen wij met adviseurs, de gemeente of de welstandcommissie om het vergunningtraject zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Door overleg te hebben met de bouwer en zijn onderaannemers kom je tot een goed resultaat. Moeilijke technische knooppunten spreken wij daarom graag door met de bouwer.
Tijdens het bouwen gaan wij regelmatig naar de bouw. We bekijken en bespreken de voortgang met de opdrachtgever en bouwer. Wanneer het klaar is volgt er een oplevering. We stellen dan een lijst op met eventuele actiepunten die de bouwer nog moet uitvoeren en sluiten daarmee het werk af.
Hortus Ludi: Voorbeeld voor de toekomst