School voor Klimaat, Water en Groen
foto: Loes van Duijvendijk
Longlist nominatie ARC24 Architectuur Award
opdrachtgever: Yuverta MBO
opgeleverd: 2023
oppervlakte: ± 1100 m²
locatie: Dordrecht
Het circulair instructiegebouw
Het instructiegebouw voor de opleidingen Klimaat, Water, Groen en Dier ademt duurzaamheid. Het laat zien wat er wordt onderwezen en dat Yuverta volop inzet op ontwikkeling en innovatie. Het gebouw is circulair, klimaatadaptief en natuurinclusief: een showcase voor modern groen onderwijs! De initiële doelstellingen en het budget zijn gebaseerd op het creëren van een ‘standaard’ boerenloods. Door te ontwerpen vanuit ritme en eenvoud, is een bijzonder en circulair gebouw neergezet.
foto: Loes van Duijvendijk
Als paviljoens in het landschap
Het instructiegebouw is gesitueerd op een ‘landgoed’. Het is 1 van de 4 gebouwen die als paviljoens in het landschap staan. Aan weerszijden daarvan zijn dierverblijven gerealiseerd, waar de studenten van opleiding Dier praktijkinstructie krijgen. Een cluster van techniek vormt de scheiding naar de zandhal van ‘aanleg en onderhoud’ waar de studenten leren stratenmaken.
Het gebouw is een lange lijn in het landschap. Met de rug naar de kavelgrens zijn de verschillende functies in het gebouw naast elkaar geplaatst. De opeenvolging van het programma op deze manier heeft een gebruik functioneel nut, namelijk de logische clustering van bij elkaar horende functies en de directe bereikbaarheid vanaf buiten. Daarnaast wordt het gebouw hierdoor goed leesbaar. Het is duidelijk te zien wat waar gebeurt. Het heeft ook een expositiefunctie. Het laat zien dat Yuverta hierbij volop inzet op ontwikkeling en innovatie!
Boerenloods als basis
We begonnen met een ‘standaard’ boerenloods als basis. Vanuit de opzet van deze loods, gemaakt met stalen spanten en sandwichpanelen gevels en daken, ontstaat een klimaatadaptief, natuurinclusief en circulair paviljoen. Het gebouw is rauw en bescheiden, bestaande uit ruwe en hergebruikte materialen. De structuur van het gebouw is eenvoudig en de indeling is aanpasbaar. Hierdoor is het gebouw niet alleen circulair in structuur, maar ook tot in het kleinste detail.
Als deel van de Yuverta campus faciliteert het gebouw met haar langgerekte vorm een aaneenschakeling van praktijklokalen. Van vogelverblijf tot aan zandhal waar je leert straten leggen. De repeterende gevelopeningen geven directe toegang tot de praktijklokalen. Hier waan je je in een rauwe maar rustige omgeving, bestaande uit ruwe en hergebruikte materialen. De structuur van het gebouw is eenvoudig en de indeling is aanpasbaar. Daarmee is het gebouw circulair in structuur, maar dat is het ook in detail.
Circulair in detail
Samengestelde kozijnen
Elke deur die je in het instructiegebouw doorgaat is samengesteld uit hergebruikte kozijnen. Het gebruik van hergebruikt hout geoogst uit verschillende partijen is goed zichtbaar door het kleurverschil en de blanke afwerking.
Demontabel
Bij het ontwerpen van de constructieve en bouwkundige verbindingen is rekening gehouden met de mogelijkheid om de gebruikte elementen in de toekomst te demonteren en te hergebruiken.
Upcycling afvalcontainer
De hergebruikte afvalcontainer uit een Amsterdamse straat functioneert bij Yuverta als waterreservoir. Het regenwater wordt opgevangen en zelfs ingezet om het toilet mee door te spoelen.
Pulp als akoestiek
In het interieur zijn de wanden en plafond afgewerkt met pulp, gemaakt vangerecyclede kranten. Het draagt bij aan de akoestiek van de ruimtes.
Klimaatbestendig bouwen
Het gebouw ligt op het lagere gedeelte van het ‘landgoed’. Vanaf de route tussen het MBO en VMBO is er daardoor goed zicht op dak van het instructiegebouw. Daarom hebben we ingezet op een bijzonder groen dak. De houtconstructie is inspiratie voor het realiseren van de ambities van Yuverta. Hergebruikte steigerdelen
De haven van Breskens was toe aan een nieuwe steiger, wat ons de kans gaf om met hergebruikte steigerdelen een natuurinclusieve gevel te ontwerpen. De steigerelementen werden gedemonteerd, oestervrij gemaakt en tegen de gevel gemonteerd. Door deze extra diepe en open gevel ontstaat er een natuurinclusieve laag.