Villa JWL


zwart-staal-hout-interieur-architectuur

Als een oude schuur aan het lint

De oude bebouwing aan dit lint in Berkel en Rodenrijs maakt langzaam plaats voor vrijstaande woningen. Deze woning voor een jong gezin met drie kinderen herinnert met zijn zwart houten materialisatie en bescheidenheid in hoogte aan de oude schuren aan het lint. De asymmetrische kapvorm en strakke detaillering maken het onmiskenbaar modern.

Voor de hele familie

Het huis heeft op de begane grond twee ruime leefruimtes die door deuren gescheiden worden. Via de daklichten boven het trapgat valt er licht het huis binnen. Om de trap krult een bankje aansluitend op de treden. Vanaf de eerste verdieping kan via een luik de was direct in de wasmand op de begane grond worden gegooid. De ruimte die is gevonden in de schuine kap boven de linker uitbouw aan het hoofdvolume is ingezet als extra hoogte met daklicht bij de entree. Ook in de woonkamer komt er door een daklicht extra veel licht het huis in. Boven slaapt iedereen onder de schuine kap. Door de verschillende hoeken van de kap is elke kamer anders. Het constructiehout is hier in het zicht gelaten, samen met de kleurrijke kamers brengt dit veel warmte in het huis.

diagram-co2-uitstoot-architectuur

Duurzaam in techniek en detail

Het woonhuis krijgt haar karakter door de verschillende materialen met kleur en textuur. De zwarte latten met drie verschillende breedtes vormen banden rondom het huis. De gevelbekleding is op het latje nauwkeurig uitgezet zodat de kozijnen meedoen met dit lijnenspel. Waar je het huis binnen gaat zijn de kozijnen blank gelakt en vormen ze een uitzondering op de zwarte materialisatie. Binnen gaat dit ook op voor de houten balklaag. Alle wanden hebben een kleur gekregen en steken fris af tegen de zwarte gevlinderde betonvloer.

De grotendeels in hout gematerialiseerde woning is door de CO2 opslag in dit materiaal CO2-positief. Het compenseert de uitstoot van de andere toegepaste materialen en de uitstoot voor de inzet van groot materieel en transport. Door toepassing van een lucht-warmtepomp, LTV, 28 zonnepanelen en een goede oriƫntatie hebben we een BENG-proof woonhuis gerealiseerd. De afmetingen van het op het zuidwesten gelegen dakvlak zijn afgestemd op de maat van de PV-panelen. De volledig zwarte panelen sluiten naadloos aan op de strakke detaillering van het andere dakvlak en worden niet onderbroken door ontluchtingspijpen. Het is een integraal duurzaam ontwerp.

architectuur-houten-gevel-zwart

woonhuis_particulier_architect_duurzaam

VillaJWL_tekening_architectuurMAKEN

villa-hout-zwart-architectuur-modern
buiten01
trap-licht-duurzaam-woonhuis-architect