Folly BAT


previous arrow
next arrow
Slider

 

Met dit schetsontwerp voor Folly BAT wonnen we de prijsvraag, komend jaar mogen we verder met het ontwerp en de realisatie! In deze vleermuistoren aan de rand van het bos, zit een recreatieverblijf verstopt. De naam BAT staat voor Building Apart Together: we gaan circulair bouwen voor zowel mens als vleermuis. Een piepklein gebouw met grote ambities. Dit project is een leuke samenwerking met Jelle Staats die het initiatief en eigenaarschap op zich nam en ook nog eens deels zelf wil gaan bouwen.

BAT zal worden gerealiseerd in Buitenplaats Koningsweg Arnhem, een culturele enclave vlak naast het Nationale Park de Hoge Veluwe. Zoals Harro de Jong van Buro Harro het omschrijft, deze folly gaat deel uitmaken van: “een permanente architectuurtentoonstelling, en is publiek toegankelijk. Sterker nog, je kunt er straks in logeren want de follies worden allemaal in de verhuur gebracht!” In dit artikel op Architectenweb kun je de video bekijken met uitleg van Harro over het gebied en de andere winnende folly-ontwerpen.

Folly BAT is een sculptuur die opduikt in de bosrand. Waar de bomen zich uitstrekken naar het zonlicht, buigt de folly juist voorover richting de bomen. De gevel is om het volume heen gevouwen, zoals een vleermuis zijn vleugel om zich heen slaat. En als je dichterbij komt blijkt dat die sculptuur een vleermuistoren is, die het verblijf voor recreanten verhult. Het is een compact recreatieverblijf, dat toch in alle gemakken voorziet.

Om de woonwensen van vleermuizen optimaal tegemoet te komen is de Vleermuiswerkgroep Gelderland gevraagd hun visie te delen. Die visie is als beginpunt genomen van een architectonisch beeld, dat zowel faciliterend voor en geïnspireerd op de vleermuis is. Onder de “vouwen” in het gevelmateriaal, bevinden zich invliegopeningen met zomerverblijven voor de vleermuizen. Doordat deze openingen zich bevinden op alle gevels, met alle orientaties, kunnen vleermuizen de beste temperatuur voor dat moment zelf opzoeken. Daarnaast wordt de bestaande kelder geschikt gemaakt als vleermuis-winterverblijf

Naast het maken van een subliem vleermuizenverblijf wordt er in de breedte rekening gehouden met de aanwezige natuur. De footprint van het gebouw is zo klein mogelijk, de verlichting is diervriendelijk, het gevelmateriaal is natuurlijk en het regenwater wordt niet geloosd maar gebufferd en hergebruikt, zodat er geen grote waterstroom ontstaat rondom het gebouw tijdens een piekbui. Daarnaast wordt er een nestkast voor bosuilen geïntegreerd op de juiste hoogte in de zuidgevel en er worden schuilplaatsen voor egels gemaakt in de buitenrand van de kelder.


opdrachtgever: particulier
jaar: 2021 – heden
locatie: Buitenplaats Koningsweg
type: vleermuistoren & recreatiewoning