Folly BAT



foto: Loes van Duijvendijk

opdrachtgever en bouwer: Particulier
partners: Transitor, Buro Bouwfysica
opgeleverd: 2024
locatie: Arnhem, Buitenplaats Koningsweg
type: vleermuistoren & recreatiewoning
oppervlakte: 52,6 m² BVO
duurzame thema’s: 


Circulair bouwen voor zowel mens als vleermuis

In deze vleermuistoren aan de rand van het bos in Arnhem, zit een recreatieverblijf verstopt. De naam BAT staat voor Building Apart Together: circulair voor zowel mens als vleermuis. Een piepklein gebouw met grote ambities. Dit project is een bijzonder leuke samenwerking met Jelle Staats die het initiatief en eigenaarschap op zich nam en de BAT ook nog eens zelf gebouwd heeft. Beleef het zelf en overnacht in de Folly BAT.

 

previous arrow
next arrow
Slider

 

BAT is gerealiseerd in Buitenplaats Koningsweg Arnhem, een culturele enclave vlak naast het Nationale Park de Hoge Veluwe. Zoals Harro de Jong van Buro Harro het omschrijft, deze folly maakt deel uit van: “…een permanente architectuurtentoonstelling, en is publiek toegankelijk. Sterker nog, je kunt er in logeren want de follies zijn allemaal in de verhuur gebracht!” In dit artikel op Architectenweb kun je de video bekijken met uitleg van Harro over het gebied en de andere winnende folly-ontwerpen.

 

BAT staat voor Building Apart Together: circulair voor zowel mens als vleermuis.

 

Compact recreatieverblijf

Folly BAT is een sculptuur die opduikt in de bosrand. Waar de bomen zich uitstrekken naar het zonlicht, buigt deze folly juist voorover richting de bomen. De gevel is om het volume heen gevouwen, zoals een vleermuis zijn vleugel om zich heen slaat. En als je dichterbij komt blijkt dat die sculptuur een vleermuistoren is, die het verblijf voor recreanten verhult. Het is een compact recreatieverblijf, dat toch in alle gemakken voorziet.

Om de woonwensen van vleermuizen optimaal tegemoet te komen is de Vleermuiswerkgroep Gelderland gevraagd hun visie te delen. Die visie is als beginpunt genomen van een architectonisch beeld, dat zowel faciliterend voor en geïnspireerd op de vleermuis is. Onder de “vouwen” in het gevelmateriaal, bevinden zich invlieg-openingen met zomerverblijven voor de vleermuizen. Daarnaast wordt de bestaande kelder geschikt gemaakt als vleermuis-winterverblijf.

foto: Loes van Duijvendijk

 

Zo klein mogelijke footprint

Naast het maken van een subliem vleermuizenverblijf is er in de breedte rekening gehouden met de aanwezige natuur. De footprint van het gebouw is zo klein mogelijk, de verlichting is diervriendelijk en het gevelmateriaal is natuurlijk.

 

 

Jelle Staats die het initiatief en eigenaarschap op zich nam heeft de BAT ook nog eens zelf gebouwd.