Willemskwartier


previous arrow
next arrow
Slider

Van gevangenis naar natuur inclusieve en kindvriendelijke woonwijk

In opdracht van Synchroon en BDP hebben we samen met DAT architecten een ontwerp gemaakt voor de Willem II Kazerne in Tilburg. Het plan bestaat uit verschillende clusters, deze werken samen als één biotoop, waarbij elk cluster een ander diersoort dient. Zo kunnen sommige mensen in de zomer vooral de koolmees horen fluiten door de bomen en hagen die daarop zijn afgestemd en andere bewoners zien vlinders fladderen vanwege de verschillende bloeiende struiken en grassen.

Een nieuwe draai geven aan het oude verhaal van de kazerne. Dat is wat wij voor ogen hadden voor het ontwerp van het Willemskwartier. Een nieuw hoofdstuk, waarin prachtige huizen aansluiting vinden bij de karakteristieke kazerne én bij de Tilburgse stadsnatuur. Voor het metselwerk hebben we drie nieuwe verbanden ontworpen. Het vleermuis-, zwarteroodstaart- en het gierzwaluwverband. Dat verwijst inderdaad naar dieren. Hun voorkeuren voor schuilplaatsen hebben we geïntegreerd in het ontwerp van het metselwerk. Zo brengen we natuur en wonen letterlijk bij elkaar.

Connectie met buiten

Je hebt altijd de connectie met buiten en overal waar je bent is het mooi. De lange, brede noord-zuidstraten hebben Delfste stoepen die je bij je huis kunt betrekken. De korte, smalle oost-weststraten hebben groenstroken aan weerskanten. Dus waar je ook woont: je ‘voortuin’ ziet er altijd goed uit. In de patiowoningen woon je zelfs om je tuin heen. Alle hoekwoningen zijn zo ontworpen dat je vanaf de straat naar een mooie gevel kijkt, niet naar een blinde muur of schutting.

Het gebouw gaat op in de natuur

De twee appartementencomplexen hebben we zo ontworpen dat er van alle kanten uitzicht is op het groen. Uit het appartement zelf en vanaf de loggia of het mooie terras. Het is geen standaard hoog gebouw met balkons. De getrapte vorm maakt dat het gebouw als het ware opgaat in de natuur en aansluit bij de rest van de woningen. Zelfs de ingang van het ondergrondse parkeerterrein ligt verscholen achter een groene heuvel. Dat zijn trouwens de enige auto’s die het Willemskwartier in komen, alle andere auto’s parkeren eromheen of op de groene, verborgen parkeerterreinen tussen de woningen.

Met de statige Koning Willem II kazerne als poortwachter, ontstaat er een nieuwe wijk met statuur: het Willemskwartier.
Fase 1 is nu in verkoop. Interesse? Hier vind je meer informatie.


opdrachtgever: Consortium Stappegoor (een samenwerking van BPD Gebiedsontikkeling & Synchroon)
partners: DAT Architecten, Karres en Brands en Bureau Stadsnatuur
jaar: 2020 – heden
locatie: Tilburg
type: woningbouw (56 woningen)
oppervlakte: 74 – 185 m² GO per woning
duurzame thema’s:


De van oudsher afgesloten
kazerne verandert van een
verhard terrein in een natuurlijke,
groene plek en wordt
daarmee natuur-inclusief.

Slider