Uitkijktoren Tilburgvideo/fotografie: Stijn Poelstra


opdrachtgever: Gemeente Tilburg
realisatie: Aannemersbedrijf J.A. Van Gisbergen B.V.
opgeleverd: 2021
locatie: Tilburg type: Utiliteitsbouw
aantal traptreden: 223


Wordt De Nieuwe Herdgang publiekswinnaar van de Tilburg Architectuurprijs 2024?
Je kunt nog tot 12 juni stemmen.

De Nieuwe Herdgang

De Nieuwe Herdgang is een plek waar je het omliggende landschap kunt overzien, maar ook een plek om elkaar te ontmoeten, in het gras te liggen, van de helling af te sleeën in de winter en om in de zomer naar een film te kijken in de buitenlucht. De iconische sculptuur ziet er vanaf elk punt op de snelweg anders uit en is een iconische toevoeging aan de skyline van Tilburg.

De driehoek is een historisch element in het landschap dat Tilburg omringt. De plek waar 3 wegen bij elkaar kwamen, was de plek waar herders hun vee verzamelden: de Herdgang. Dit was het beginpunt van nieuwe nederzettingen. Deze organisch gegroeide structuur van herdgangen en wegen door het landschap is terug te zien in de vele driehoekige pleinen in de binnenstad van Tilburg. Verwijzend naar deze eerste menselijke ingrepen in het menselijke landschap, is de typologie van de driehoekige herdgang de grootste inspiratiebron voor de structuur.

previous arrow
next arrow
Slider
fotografie: Stijn Poelstra

Een verblijfplaats voor mens en dier

De structuur zweeft boven het landschap en laat de aarde ertussen zo goed mogelijk ongeschonden. Het bodemleven blijft daarmee intact en regenwater kan worden opgenomen in de bodem. De ruimte om en in de Herdgang wordt zo min mogelijk bestraat, een groene heuvel wordt een verblijfplaats voor mens en dier.

Bekijk via deze link een timelapse van de bouw, gemaakt in opdracht van Gemeente Tilburg.

Wil je De Nieuwe Herdgang bezoeken en beklimmen? Hier vind je de route.

 
 
 

Slider