Oostenburgereiland Circulaire Hal


Naast het woongebouw voor Stadgenoot op Oostenburgereiland komt een circulaire hal. Deze hal wordt gebouwd van oude zwenkarmen die in de werkspoorhal aanwezig waren en andere vrijgekomen onderdelen afkomstig uit gebouwen uit de buurt. De functie van het gebouw onderschrijft het idee van een nieuwe economie die verschuift van bezit naar duurzaam gebruik. Het collectieve komt in deze hal samen. In ons voorstel maken we van deze hal een plek waar fietsen worden gestald en gedeeld. Er komt een wasbar en je kan hier spullen ruilen en delen. Zoals je billy-boekenkast, ander meubilair of gereedschap. Op het gezamenlijke dakterras kijk je uit op de binnentuin en kan je genieten van de zon.

oostenburg_architect_galerij_groen-gebouw_green-building_bicycles_4

De fietsenstalling is op dezelfde manier opgebouwd zoals je favoriete fiets, met unieke tweedehands onderdelen. Dit geeft het gebouw zijn unieke identiteit die past in zijn context. Het is de manier waarop iemand onderdelen aan z’n fiets toevoegd, vervangt of herstelt. Misschien krijgt de eigenaar van de fiets onderdelen van vrienden of leent hij ze van familie. Hierdoor wordt je fiets uniek, zichtbaar en langer bruikbaar. Zo is het concept van de stalling ontstaan. De materialen komen uit afgeschreven gebouwen uit de buurt. Zo onstaat er een circulair concept, met het behoud van het originele karakter van het gebied.

 

collected-materials_superuse_re-used_hergebruik_werkspoorhal

Hierboven staan alle onderdelen uit het donorgebouw netjes naast elkaar uitgezet.

bicycle-storage_fietstenstalling_demountable_amsterdam_architect_2

De opbouw van de fietsenstalling versus die van de fiets.

fietsenstalling_architect_stecon-platen_demontabel_hergebruik_fabrieks-lamp

De begane grond van de fietsenstalling.

Het vervult het de behoeftes van de 97 jonge bewoners, die wonen in de naastgelegen studio’s. Het gebouw omvat alle gemeenschappelijke voorzieningen voor de studio’s ernaast: een wasruimte, een ruilwinkel een gemeenschappelijk dakterras en niet te vergeten de fietenstalling. In de wasbar kan je tijdens je was studeren en koffie drinken. In de ruilwinkel kan je die billy-boekenkast van je omwisselen met iets anders. Het dakterras moedigt aan tot sociale interactie en is direct verbonden met de gallerijen van het woongebouw. Het is makkelijk bereikbaar met de trap en de lift en heeft directe toegang tot de straat. Op deze manier ontstaat er een sociale hub voor de jonge bewoners. De hele  begane grond is fietsenstalling en iedere bewoner kan er twee fietsen kwijt. Er is zelfs ruimte om je favoriete fiets te verbouwen of te maken.

werkspoorhal_industrie_oude-materialen_hergebruik_construction

Het oorspronkelijke donorgebouw.