Patiowoning in hartje Tilburg


Wordt ons project publiekswinnaar van de Tilburg Architectuurprijs 2024? Je kunt nog tot 12 juni stemmen.

Een levensloopbestendige patiowoning

Deze duurzame patiowoning in Tilburg, is ontworpen met het oog op levenslang comfort. Met twee verdiepingen biedt het huis een unieke combinatie van functionaliteit en elegantie. De begane grond is volledig ingericht als een zelfstandige woning, ideaal voor een gepensioneerd stel dat op zoek is naar comfort en gemak.

Op de eerste verdieping vind je een gastenkamer, een muziekkamer, een badkamer en toegang tot de prachtige daktuin. Dit bijzondere project werd gerealiseerd binnen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), onder toezicht van De Nijl architecten.

previous arrow
next arrow
Slider

CPO_woonhuis_plattegrond

De hoekwoning is gelegen naast een brandweerkazerne en daardoor is de zijgevel met daarachter de patio een dove gevel. Door het creëren van deze patio, ontstaat er een buffer tussen de openbare ruimte en de leefruimtes op de begane grond, die allen op de patio gericht zijn.

De daktuin en de patio zijn de centrale plekken in het huis en bevorderen de woonkwaliteit. Er zijn zonnepanelen op het bovenste dak geplaatst en voor een betere BENG-score zijn alle kozijnen áchter de gevel weggedetailleerd.

dove-gevel_zon_groen

Verschillende metselverbanden

Het project is rijk aan de baksteendetaillering. Omdat het een CPO-project is, zijn er een paar basiselementen die in alle woningen gelijk moeten zijn voor het behoud van eenheid. In elke gevel is dezelfde baksteen toegepast en tussen de woningen zit een overgangsdetail. Om er toch een subtiele variatie in te maken zijn er twee verschillende metselverbanden uitgekozen met ieder een eigen verspringing. Hierdoor is er een variatie tussen deze woning en het buurpand én tussen de begane grond en de eerste verdieping. Het verband op de begane grond loopt door langs de patio, behalve dat er af en toe een steen is weggelaten (Braziliaans metselwerk). Zo ontstaat er een gefilterde doorkijk vanuit de patio naar buiten.

CPO_baksteen_details_architect