KOER: Klaar voor Klimaatopdrachtgever: VORM
partners: V8 Architects en Lola Landscape Architects
in ontwikkeling
locatie: Rotterdam
type: Woningbouw
woningaantallen: 58
oppervlakte: 9639 m² BVO
duurzame thema’s:

 

 


Duurzame woningen en natuurinclusieve ontwerpen voor KOER

KOER kenmerkt zich door duurzame woningen, natuurinclusieve ontwerpen, diverse voorzieningen en een volledig circulaire ‘Villa Residu’, gebouwd met hergebruikte materialen. In samenwerking met VORM, V8 architects en Lola landscape architects, heeft Architectuur MAKEN een Rotterdams bouwblok ontworpen waarbij flora en fauna hand in hand gaan met stedelijk wonen. Het brengt de verdwenen biotoop uit de tijd dat deze plek nog een rangeerterrein was terug op haar daken en biedt in de gezamenlijke binnentuin een stukje stadsnatuur.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Beperken van energie- en materiaalgebruik

Bij het ontwerpen van dit project was het uitgangspunt om het energie- en materiaalgebruik te minimaliseren zonder concessies te doen aan het comfort en de gezondheid van de bewoners.

 

“De losmaakbare gevelsteen is herbruikbaar”

 

Slider

 

Zo zijn de keramische gevelelementen losmaakbaar bevestigd en vormen daarmee een circulair alternatief op een plek waar baksteen de norm is. De gebakken steen is 6x dunner dan een baksteen. Zo wordt er op materiaal bespaard en zijn aanpassingen of hergebruik straks mogelijk. Deze gevel bevat een speciaal ontworpen element dat faciliteert in 335 nestvoorzieningen voor vogels.

 

Bij KOER gebeurt er iets bijzonders met de kleuren van de kozijnen onder invloed van zonlicht. Naast dat de kleuren complementair zijn aan het hoofdmateriaal, reageren ze op de intensiteit van het daglicht. Dit subtiele effect zorgt ervoor dat de kleuren in de schaduw lichter zijn en in de zon donkerder.

Eigen identiteit

KOER wordt een nieuw, herkenbaar stuk Rotterdam aan de Laan op Zuid. Een bouwblok met een eigen identiteit dat ruimte biedt aan verschillende doelgroepen uit de regio. Het ontwerp sluit aan op de stedelijke omgeving aan de Laan op Zuid, terwijl het ook de verbinding met de Afrikaanderwijk versterkt door het dorpse karakter aan de zijde van de Hilledijk.

“Deze mooie nieuwe buurt krijgt woningen voor gezinnen en appartementen voor starters en ouderen. Zo kunnen mensen die net zijn afgestudeerd en sociale stijgers blijven wonen in de Afrikaanderwijk waar ze zijn opgegroeid”, zegt wethouder Bas Kurvers.

In de Week van de Circulaire Economie heeft de Gemeente Rotterdam KOER aangewezen als winnaar voor de ontwikkeling van het braakliggende terrein Parkstad Blok I.