Zadkine Nissewaardopdrachtgever: Zadkine
in ontwikkeling
locatie: Sportlaan 13, Spijkenisse
type: Onderwijs
duurzame thema’s:


Eén uitstraling

Voor de herinrichting van het bestaande gebouw van Zadkine — Sportlaan 13 — in Spijkenisse brengen we in het ontwerp drie afzonderlijke colleges samen waarbij ze samen één Zadkine uitstralen. De drie opleidingen die deze locatie in gebruik gaan nemen zijn: Het Startcollege, Business College en Gezondheid, Welzijn en Sport.

Participatie

In een reeks bijeenkomsten met opleidingsmanagers en de stuurgroep, gevolgd door aparte sessies met docententeams, hebben we samen gewerkt aan de indeling van de verschillende colleges. Op die manier hebben we waardevolle informatie verzameld over hoe we de onderwijsruimtes en werkomgevingen het beste kunnen inrichten. Deze participatie heeft geleid tot het definitieve ontwerp, waarbij elk college een herkenbare zone in het gebouw heeft gekregen.

Een levendige ‘winkelstraat’

De drie zones verbinden we aan een lange gang die de identiteit van de colleges en hun onderwijs uitstralen. Deze gang is als een levendige ‘winkelstraat’, waar studenten en personeel gemakkelijk belangrijke functies, werkplekken en onderwijsfaciliteiten kunnen vinden. Door bepaalde ruimtes hun functie te laten uitstralen naar de ‘straat’, krijgen speciale plekken in het gebouw de aandacht die ze verdienen. Op deze manier worden de unieke kenmerken van elk college weerspiegelt. De drie zones worden allemaal met hout gematerialiseerd, waardoor ze een harmonieus geheel vormen met de gangen.

We maken een moderne variant van het winkelinterieur voor het praktijkonderwijs. Met behulp van duidelijke signing richting de ‘straat’ krijgen speciale plekken in het gebouw de aandacht die ze verdienen. Bijzondere functies aan de ‘straat’ zoals een vergaderruimte worden met kleur en signing gemarkeerd. Een zitje in een nis in de gang maakt een geborgen plek om tot rust te komen of om een gesprek te voeren.

 

We behouden het groen in de patio met een toegankelijk terras als kwaliteit voor de rondgang in de oudbouw. Panelen aan de wand geven ruimte om posters, foto’s en informatie op te hangen.

 

 

De businesstuin vormt het hart van de Business College leeromgeving. Een open werkomgeving met breakoutrooms biedt een dynamische omgeving voor praktijkonderwijs.

 

 

Het praktijk beddenlokaal krijgt de uitstraling van een moderne zorgomgeving. Met signing op de vloer wordt de ruimte ingedeeld en een bijzonder pantrymeubel brengt kleur in de ruimte.