Nieuw Kralingenontwikkelaar: Heijmans en ERA Contour i.s.m. Gemeente Rotterdam
uitvoerder: Heijmans en ERA Contour
partners: West 8, INBO, V8 Architects, Hans van der Heijden Architect, Braaksma & Roos Architecten
locatie: Rotterdam
type: woningbouw (63 woningen, waarvan 9 appartementen)
oppervlakte: 120 – 200 m2 GO per woning
duurzame thema’s:

 

 


Bijzondere ornamenten van circulair materiaal voor Nieuw Kralingen

Samen met Hans van der Heijden, Braaksma en Roos architecten, INBO en V8 Architects werken we aan dit grootse project in Rotterdam: Nieuw Kralingen. Vanuit onze visie streven we naar innovatie op het gebied van ornamentiek en materialisatie voor deze bijzondere plek in  Rotterdam. Het eerste gedeelte van Nieuw Kralingen, dat in totaal 800 woningen zal omvatten, is inmiddels opgeleverd. Inclusief 12 door ons ontworpen woningen.

Bij dit project lieten we ons inspireren door de modernistische architectuur van het oude Kralingen met sculpturale volumes, diepe neggen, ritmiek en een accent op hoeken. De massa van de woningen wordt gecreëerd door het gebruik van metselwerk in stootvoegloos wildverband en een strakke detaillering. Het gekleurde beton sluit hier naadloos op aan.

 

previous arrow
next arrow
Slider

 

Een uniek element van het ontwerp zijn de opvallende ornamenten. Samen met Studio Mixtura en Fabrique Ceramique hebben we ornamenten vervaardigd uit bodemas, een circulaire bron. De woningen worden verrijkt met deze waste-based ornamenten. Elk ornament heeft zijn eigen functie en samen vieren ze de natuurinclusieve maatregelen. Van nestkasten voor vleermuizen en vogels, tot waterspuwers en huisnummers voor de bewoners.

 

Slider

 

 

“De toepassing van een
geglazuurd ornament van
afvalstoffen, is een knipoog naar de
geglazuurde bakstenen die
zo typisch zijn voor Kralingen.”

 

Interview met Roos Pulskens — ‘Inspired by Dudok’ (dudok.org)

 

De nieuwe wijk Nieuw Kralingen. Wijzigingen voorbehouden.