Productontwikkeling: De Groene Regenpijp


Verandering vraagt om innovatie

Team HOSPER, Architectuur MAKEN en GEP is met De Groene Regenpijp geselecteerd voor fase 2 van de Open Oproep Fresh Perspectives #3 van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Het klimaat verandert en in Nederland merken wij dat nu al aan langere droge periodes en heftigere regenbuien. In onze steden wordt de piekbelasting op het riool groter, er ontstaat hittestress en de flora en fauna hebben het moeilijker met een krimpende biodiversiteit als gevolg. Deze verandering vraagt om nieuwe innovaties. Met het ontwerp voor de Groene Regenpijp zal het projectteam zich richten op een gecombineerde oplossing voor een klimaatadaptief product.

Klimaatadaptieve hemelwateroplossing

Team HOSPER, Architectuur MAKEN en GEP willen een product op de markt introduceren dat de uitstraling van de gebouwde omgeving versterkt met een groene, natuurlijke sfeer en dat tegelijkertijd functioneert als een klimaatadaptieve hemelwateroplossing.

De wateropvang bewatert de in het product geïntegreerde beplanting en zorgt voor vertraagde wateropname. Hiermee levert het een bijdrage aan het oplossen van klimaatopgaven, zoals waterretentie, verminderde piekbelasting op het riool, stimuleren van biodiversiteit en extra CO2-opslag. De beplanting is af te stemmen op elke situatie en laag in onderhoud. De Groene Regenpijp is geschikt voor een breed publiek.

Op de website van het Stimuleringsfonds kunt u meer lezen over de toekenning.