Tiny Housing midden in de stad


klimkamer_interieur_kinderkamer_gezin_stad

Wat als je een gezin sticht en je woont in een 2-kamerappartement in een monumentaal gebouw met hoge plafonds in het centrum van Utrecht? Verhuizen naar een grotere woning betekent in bijna alle gevallen verhuizen naar een plek verder van het centrum. Of het betekent een behoorlijke stijging van je woonlasten. >> Lees ook op architectenweb over dit project!

tiny housing living renovatie transformatie architect

Onze opdrachtgevers kozen ervoor om te blijven. Dat betekent dat ze slim met de ruimte om moesten gaan. In verwachting van hun derde kind stelden ze 2 ontwerpvragen: Kunnen we een meer besloten slaapplek voor de ouders op de entresol èn een slaapverdieping in de kinderkamer van nog geen 9 vierkante meter maken?

tiny housing living renovatie transformatie architect

De ‘Sleeping-Pod’ is een volledig houten constructie geworden die net over de rand van de entresolvloer is geschoven. De schuine lijnen zorgen ervoor dat wanneer je onder de entresol staat de Pod nauwelijks ziet. Vanuit de rest van de ruimte levert het een spectaculair beeld op. Door de Pod los te houden van het plafond en de lichte kleur van het hout blijft het een toevoeging die de ruimtelijkheid van het appartement niet verstoort.

tiny housing living renovatie transformatie architect

De houten latten op de verschillende vlakken hebben een eigen richting. Elke lat is in het werk op maat gemaakt en met witte lijnoliewax behandeld. De binnenzijde is afgewerkt met chamoiskleurig wolvilt. Deze combinatie van materiaal en kleur zorgt voor rust bij het bijzondere volume.

tiny housing living renovatie transformatie architect

Voor de drie jongens is een geweldig klimrek in de kleine maar hoge ruimte geplaatst. Met de indeling van dit modulaire systeem kan gespeeld worden. Houten bakjes, kleine kastjes en de netten kunnen op verschillende plekken in het rek worden gehangen. Een kleine deur geeft vanuit de badkamer toegang tot het hogere gedeelte. Het flexibele systeem wordt intensief gebruikt en is inmiddels uitgebreid met een aankleedplank en boksbal.

AM_climbing-room-1
AM_climbing-room-2

 

 

schets_plattegrond_kinderkamer_gezin_stadschets_doorsnede_perspectief_kinderkamer_gezin_stad