Stadslandschap voor het Zadkine College


previous arrow
next arrow
Slider

 

De kantine van Zadkine Benthemplein is getransformeerd tot een stedelijk onderwijslandschap, verwijzend naar iconische Rotterdamse plekken! De plekken in de stad waar je elkaar ontmoet zijn vertaald tot een stimulerende onderwijsplek om met elkaar te leren, werken en ontspannen. Ze markeren de ruimte en brengen identiteit in de lange structuur. Samen met Zadkine werkten we aan deze opgave om de vernieuwing in het MBO onderwijs ruimte te bieden.

De 112m lange ruimte roept associaties op met langgestrekte stedelijke omgevingen zoals boulevards en parken. Als transformatie tot een echte Zadkine-omgeving en weerspiegeling van de belevingswereld van de student, verwijst het ontwerp dan ook naar verschillende iconische plekken binnen het centrum van Rotterdam. Van het skatepark op West-Blaak en de Biergarten bij het Schieblock tot de gele Luchsingel die niet te missen valt.

Door de bestaande hoogteverschillen in de ruimte te benutten en de bestaande betonnen structuur te gebruiken als begrenzing van de zones, ontstaan er verschillende ontmoetingsruimtes. Variërend van een ‘skatepit’ met geïntegreerde banken en tribune die ingezet kan worden voor het geven van presentaties tot de ‘Luchtsingel’ die de ruimte doorsnijd en een catwalk vormt voor modeshows van het Beauty & Fashion college.

Rotterdamse makers

Binnen de ruimtes werkten samen met Rotterdamse makers. Zo realiseerde we de Luchtsingel en Biergarten met Bende en versterkte we het karakter van deze iconische plekken samen met fotograaf Loes van Duijvendijk. Zij legde vanuit verschillende perspectieven details van de Rotterdamse iconische plekken vast. Deze zijn als levensgrote doeken naast de verschillende zones gehangen en versterken het karakter van de ontmoetingsplekken over de gehele verdieping.

Duurzaamheid

Er is zo veel mogelijk van het bestaande interieur behouden en hergebruikt. Hierdoor kon het gebruik van nieuwe materialen worden geminimaliseerd. De materialen die zijn toegepast zijn geselecteerd met een blik op de toekomst: ze zijn makkelijk inzetbaar in verschillende onderwijsomgevingen en hebben een lange levensduur.

De grootste uitdaging binnen de ruimte lag bij het verlaagd plafond. Hoe maken we een systeemplafond binnen educatieve ontmoetingsruimtes cool en echt onderdeel van het ontwerp? Wij hergebruikten het plafond en transformeerde het van verlaagd plafond naar een gerecycled baffle systeem. Het systeem werd naar benedengehaald, de platen werden gehalveerd, 90 graden gedraaid en opnieuw bevestigd in de originele betonnen structuur van het gebouw. Zelfs de platen met verlichtingselementen gingen mee in het proces en zijn nu herkenbar door hun halfronde perforatie die speelsheid brengt in het baffelsysteem.

Ook zijn de bestaande tafels en stoelen zo veel mogelijk hergebruikt of gerecycled. Zo vormen de steigerhouten tafels uit de ruimte nu de constructie van de ‘Biergarten’. Wat doe je met een perfect uitgeruste- en goed functionerende uitserveerbar wanneer deze voor een langere periode inactief zal blijven? Samen met Bende realiseerde we een demontabele constructie rondom en rustend op het barmeubel. Zo ontstaat er een nieuwe inspirerende plek waar zowel individueel als in groepen gestudeerd  kan worden.

Ontworpen met aandacht voor de student binnen het praktijkonderwijs

Door ruimtes te maken die podium bieden voor de activiteiten van de student, wordt de waarde van het praktijkonderwijs binnen de maatschappij extra belicht. Het onderwijslandschap biedt dan ook een diversiteit aan plekken en geeft de student en docent de vrijheid om de ruimte te gebruiken naar eigen zin en een plek te vinden passend bij een specifiek event en/of behoeften.


opdrachtgever: Zadkine
jaar: 2021 – 2022
locatie: Rotterdam
type: onderwijs
oppervlakte: 1242 m² GO
duurzame thema’s:

 

 


Slider