Wonen in een Winkel


Het Schiedamse project ‘Werk aan de winkel’ is erop gericht om leegstaande panden in de oude winkelstraat om te zetten in bijzondere woningen. Samen met bouwende ontwikkelaar SDH-vastgoed hebben we inmiddels 4 plannen gemaakt voor transformatie van winkel naar woning.

project-hoogstraat-schiedam-wonen-in-winkels

Van leegstand naar levendigheid, transformatie is de toekomst

Door transformatie blijven karakteristieke gebouwen behouden en zijn creatieve manieren van wonen mogelijk met flexibel gebruik van de ruimte. Transformatie is een duurzaam alternatief op het bouwen van nieuwe woningen.

hoogstraat-schiedam-architect

Bij deze opgaves hebben we aandacht voor de functie verandering van publiek naar privaat, leefbaarheid van de woning en een levendig straatbeeld. De geschiedenis van het pand is de basis voor de nieuwe woning. Het zijn huizen met een verhaal, authentieke details blijven behouden.

schiedam_renovatie_architect

In dit project hebben we door een slimme ingreep meer oppervlakte gecreërd door de vloer tussen de begane grond en het souterrain 700mm omhoog te brengen. Door deze ingreep én de toevoeging van een vide, hebben we ook meer licht in de woning weten te brengen.

hoogstraat-interieur-vide-licht

Wij kunnen ons allerlei toekomstige bewoners voorstellen, waaronder: gezinnen op zoek naar een huis in de stad met goede buitenruimte; thuiswerkenden en zelfstandigen met de wens voor een leuke werkplek waar je mensen kan ontvangen; ouderen behoefte hebben aan contact met de buurt.

achtergevel_hoogstraat_dakterras_balkon_architectuur_renovatie

De onderstaande plattegronden zijn van Hoogstraat 58. Het souterrain en de begane grond behoren tot het eerste appartement, een woning met een werk-/ winkelfunctie. De eerste en tweede verdieping behoren tot het tweede appartement.
verkooptekening-schiedam-architect

schiedam_winkelstraat_leegstand_renovatie_architectuur

Schiedam_verbouwing_achtergevel architect leegstand renovatievoor- en achtergevel: voor en na de verbouwing

De grote uitdaging aan de Hoogstraat 122 is de meermaals verbouwde winkelpui de gewenste authentieke uitstraling te geven en geschikt te maken voor de woonfunctie. Door juist de keuken aan de voorgevel te situeren, ontstaat er contact met de straat. De begane grond vloer wordt opgetild voor meer vrije hoogte in de kelder en de achtergevel wordt vervangen. Er worden 2 moderne stadsappartementen met goede buitenruimtes gerealiseerd.wonen-in-winkels-schiedam-architect

axonometrie van het plan