Stadswonen op de Lloydpier



ontwikkelaar: Blauwhoed
uitvoerder: Stebru
partners: Arons & Gelauff architecten (57 woningen), HOSPER Landscape architecture (binnentuin)
opgeleverd: 2022
locatie: Rotterdam, Lloydkade
type: Woningbouw (9 grondgebonden woningen, 23 appartementen)
oppervlakte: 4550 m2 GO
duurzame thema’s:

 

 


Grote verscheidenheid aan typologieën

Het ontwerp van de woningen aan de Maaszijde wordt gekenmerkt door adembenemende vergezichten, een flexibele structuur en karakteristiek metselwerk. Voor het ontwerp hebben we samengewerkt met architectenbureau Arons en Gelauff, landschapsbureau Hosper en Buro Bouwfysica in opdracht van ontwikkelaar Blauwhoed. De in totaal 95 woningen, waarvan 32 van ArchitectuurMAKEN en 63 van Arons en Gelauff, hebben een grote verscheidenheid aan typologieën.

 

previous arrow
next arrow
Slider

Een groene oase met een geweldig uitzicht

De stadswoningen in de autoluwe tussenstraat zijn herkenbaar en worden vergezeld door een ‘custom made’ poortwoning die we samen met de kopers ontworpen. Als tegenhanger van de robuuste kade gevels is in het bouwblok een groene oase aanwezig, met privétuinen van de stadswoningen en een gemeenschappelijke binnentuin. De gestapelde maisonnette woningen zorgen voor bijzondere plattegronden voor een brede doelgroep, allen met een geweldig uitzicht.

Zichtbare en onzichtbare duurzaamheid

Eden District is toekomstbestendig op verschillende thema’s, die niet allemaal zichtbaar zijn. Het project laat zien dat duurzaamheid ongemerkt onderdeel kan uitmaken van onze alledaagse leefomgeving. Een baksteen van afval ziet er voor de voorbijganger gewoon uit als een baksteen, terwijl de bewoner het verhaal over deze steen met trots vertelt aan zijn bezoek. Het toegepaste koper van de hoogst gelegen woningen is gerecycled. Het plaatsen van een volwassen boom in de volle grond in een nieuw bouwblok is technisch ingewikkeld maar ook van grote meerwaarde voor het ecosysteem, zowel bovengronds als ondergronds. Dat zal zowel de bewoner als de voorbijganger zich wellicht niet beseffen. Maar dat het water in de tuin goed geïnfiltreerd wordt, dat die boom zorgt voor verkoeling en dat de vogels er fluiten, dat draagt wel bij aan een extra groot wooncomfort.

 

Het Powernest dat pontificaal bovenop het gebouwdeel aan de Maas staat en het hergebruikte kunstwerk in de poort zijn juist voorbeelden van expliciete duurzaamheid. Zo draagt het project op verschillende niveaus op een positieve manier bij aan de bewustwording van het thema.

Innovaties die een systeemverandering teweeg (kunnen) brengen:

Een baksteen van afval

Het meest zichtbare materiaal in het project, het metselwerk, is geheel uitgevoerd met een baksteen die voor 50% uit afval bestaat. Deze steen is speciaal ontwikkeld voor dit project, maar nu ook aan te schaffen bij de steenleverancier voor ieder ander project. Daarmee heeft onze belofte voor circulair materiaalgebruik in het ontwerpproces, geleid tot een praktisch toepasbaar circulair product.

Pilot voor Powernest

Bovenop de appartementen aan de Maas staat het Powernest. Het is voor het eerst dat deze op een nieuw woongebouw is toegepast. De windturbines en PV-panelen in dit ‘nest’ voorzien het hele bouwblok van energie. Daardoor kon er meer dakoppervlak vrijgehouden worden voor groen, dakterrassen en de opgetilde woonstraat waaraan bewoners van gezinsappartementen elkaar ontmoeten.

Hergebruik van een kunstwerk

In het Dijkzigt ziekenhuis dat vlakbij de locatie gesloopt werd, hingen kunstwerken uit de wederopbouw periode. Een van die kunstwerken is gered en hangt nu in de poort tussen binnentuin en Maas: het werk Vogels en Vissen van Jan Bezemer.

Wonen rondom een gezamenlijke tuin

De opzet van het bouwblok rondom een gezamenlijke tuin, met opgetilde brede woonstraten waaraan de appartementen liggen zorgen voor sociale cohesie binnen het bouwblok.

Flexibiliteit door diversiteit

De flexibiliteit van de verschillende woningindelingen past bij de typologie. Zo zijn er woningen met extra hoogte waar een vloer toegevoegd kan worden en kunnen de appartementen omgetoverd worden tot loft, ze kunnen worden samengevoegd of verder gesplitst.

 

previous arrow
next arrow
Slider