Robo-innovatie in een voormalige faculteit - interieur RoboHouse


In het voormalig biotechnologie gebouw van de TU Delft heeft Studio ArchitectuurMAKEN het ontwerp gerealiseerd voor RoboHouse. Het ontwerp bestaat naast een renovatie van zowel het historische pand als de uitbreiding uit de jaren ‘80 uit het hergebruik van bestaande faciliteiten in het pand. Zo zijn de oude stellingen omgebouwd tot karakteristieke meubels. Het ontwerp brengt de kwaliteiten van het historische gebouw en de snel veranderende wereld van robotica samen.

robohouse_architect_renovatie_interieuro

RoboHouse is onderdeel van RoboValley, het robotica centrum op de TU Delft campus. In RoboHouse kunnen innovatieve en productiebedrijven de mogelijkheden van cognitieve robotica ontdekken in een industriële omgeving. RoboHouse is ontstaat uit een partnership tussen verschillende bedrijven in het veld en onderwijsinstellingen. Het is ontworpen als een expositie-, innovatie- en leercentrum, waar je als bezoeker de verschillende robotica ontwikkelingen kan ontdekken.

robohouse_architect_renovatie_interieurl

Bij binnenkomst in het gebouw word je verrast door een photo-booth met kunstmatig intelligentie. Het laat zien hoe data wordt vergeleken, een techniek die in robotica veel wordt gebruikt. The combinatie van de futuristische projectie en de historische lambrisering laat de dubbele identiteit van het project zien.

robohouse_architect_renovatie_interieurj

Het gebouw is laatste tientallen jaren steeds verder opgedeeld in hokjes. De grote opruiming heeft ervoor gezorgd dat de bijna 1000 vierkante meter weer ruimtelijk voelt. De oude labs worden nu gebruikt door student- en bedrijfsteams die werken aan nieuwe technologieën. Deze ruimtes zijn uitgerust met elektrisch en pneumatisch gereedschap, nieuwe vloeren en wandbekleding. In de hal is de terrazzovloer zichtbaar en de bescherming van de mooie stalen kolom is verwijderd.

RoboHouse_Ossip_w1200px
De gebouwdelen uit verschillende tijdperken zijn samengebracht met 1 duidelijke identiteit gebaseerd op een kleurenschema van lichte grijstinten en signaalrood. Het RoboHouse-logo en bewegwijzering voegen een extra laag aan het ontwerp toe. Het is een effectieve methode om een frisse representatieve ruimte te maken met het minimaal budget dat beschikbaar was voor de verbouwing.

robohouse_architect_renovatie_interieurm

robohouse_architect_renovatie_interieureAl het meubilair in RoboHouse is hergebruikt/circulair. De stellingen die werden gebruikt voor testopstellingen in het biotechnologielab zijn rood geschilderd en dienen als constructie voor een bankje, de pantry en informatieschermen. Met de helderrode kleur zijn ze onderdeel van de huisstijl van RoboHouse. Ook de stoelen, tafels en bank zijn tweedehands. De open plattegrond en verplaatsbare meubels versterken het flexibele gebruik van het gebouw. Doelstelling is om komende jaren meer vleugels van het gebouw in gebruik te gaan nemen, zodat een waar centrum van de robotica ontstaat.

robohouse_architect_renovatie_interieuri

robohouse_architect_renovatie_interieurd