RotterdamVINTAGE


Rotterdam Vintage is een blog over de Rotterdamse wederopbouw architectuur. Met onze tekeningen willen we de wereld een klein beetje meer van Rotterdam laten houden. Momenteel komen er veel mensen naar Rotterdam. Nieuwe gebouwen worden bezocht, de gebouwen uit de wederopbouw krijgen zowel van bezoekers als bewoners van Rotterdam niet altijd de aandacht die ze verdienen. Met een mooie prent en een kort verhaal vertellen we wat deze gebouwen voor Rotterdam betekenen.

Rotterdam Vintage was in 2015 finalist bij de RET Aardig Onderweg Award in de categorie Kunst, Cultuur en Sport. De Aardig Onderweg Award is de prijs voor bijzondere initiatieven van de vervoerder van Rotterdam.

cinerama_rotterdam-vintage

“U zit er midden in”

Welkom in het allernieuwste bioscoopconcept! Alstublieft, hier is uw programmaboekje. Loopt u door de hal met het hoge gebogen plafond, naar boven over de elegante trappen waar u kunt zien en gezien kunt worden, om op uw gereserveerde stoel plaats te nemen. Na een korte introductie in zwart-wit beeld zal het immense scherm zich voor u openen en zult u weldra wagenziek worden van een rit in de roller coaster. Vervolgens beleeft u vanuit uw fauteuil een reis langs de Niagra Falls en de Venetiaanse grachten, zult u een stierengevecht en een opera bijwonen en zult u meeliften op de neus van een vliegtuig over Amerikaanse landschappen. Dit is geen normale filmvertoning, dit is Cinerama. U zit er midden in.

Dit filmhuis aan de Westblaak vertoonde aanvankelijk films volgens het eerste driedimensionale bioscoopconcept uit New York van uitvinder Waller en architect Walker. Drie projectoren, een halfrond scherm en 7-kanaalsstereogeluid gaven de bezoekers het gevoel een wereldreis te beleven, en daarmee maakte Cinerama in de jaren 50 het onmogelijke mogelijk.

rotterdam-vintage-de-euromast

 

De Euromast was eerst 100 meter hoog. De directie van de mast was bang dat de bezoekers deze hoogte niet meer spectaculair zou vinden en het naast gelegen ziekenhuis zou hoger worden. Daarom is besloten de toren op te toppen met de “Space Tower”: dezelfde architect en wederom een technisch hoogstandje, maakt dit tot op de dag van vandaag het hoogste bouwwerk in Rotterdam.

doelen