De Euromast - circulair gebouwd


Wat als we de Euromast circulair zouden bouwen…
…waar zou jij hem dan van bouwen?

hni_lezing_workshop_circulair_architect_euromast

fabcity_euromast_f_architectuurmaken

De architectuur iconen van Rotterdam uit de wederopbouw periode zijn het boegbeeld van modernistische idealen en vernieuwing. Ze zijn herkenbaar door expressieve vormen, en door het materiaalgebruik van voornamelijk beton, staal en glas. Opnieuw gaat er een vernieuwingsslag plaatsvinden. Alles is maakbaar, maar hoe maken we onze gebouwen circulair? Om dit te onderzoeken en concrete voorbeelden te genereren hebben we onszelf de vraag gesteld: “Hoe ziet een icoon eruit als deze met hergebruikte of hernieuwbare materialen is gebouwd?”.

Samen met constructeur Rutger Snoek hebben we een eerste studie gedaan naar een circulair gebouwde Euromast. We hebben onderzocht of deze ook uit hout gebouwd had kunnen worden, of uit hergebruikte kanaalplaten. De hoogte van 100meter en de doorsnede van 9meter, blijven gelijk. Graag horen we ook jouw idee voor een alternatief materiaal!

Deze studie is de start van een reeks. We onderzoeken herkenbare iconen, uiteenlopend in functie en vorm, zoals de de Cruise Terminal, de Kubuswoningen, de Bijenkorf en Theater de Doelen. We onderzoeken alternatieven voor de kenmerkende aspecten van deze gebouwen.

Hieronder een selectie van alle inspirerende ideeen die zijn gemaakt bij Future Flux Festival in de Onderzeebootloods en bij het Zomercongres van de Jonge Democraten in het Nieuwe Instituut:

alle mastjes