Een parklet voor ZOHO


onze inzending voor de PARKLET prijsvraag van ZOHO Rotterdam, uitslag nog niet bekend [waarschijnlijk medio oktober 2014]

de opgave was een meubel te ontwerpen dat 3 parkeerplaatsen omtovert tot gezellige openbare ruimte

parklet_zoho_architectuurmaken

 

Er zitten vijf collega’s, een stel en vier vrienden. Ik kijk naar mijn biertje, de cirkel, voel de touwtjes. Mijn vriendin praat over werk. We zitten dichtbij de buurcirkel. Het gaat over de film. Door haar geratel heen vraag ik of we ook gaan. Ze zegt dat ik niet luister. De vier zeggen haar dat het een goede film is. Twee van de vijf staan op, vrijdagmiddagborrel voorbij, de film moet gestart worden.

  tafels_architectuur_maken

zonder-tafels-architectuur-maken

 

Startpunt: bij een standaard terrasopstelling met stoelen en tafels is er veel ruimte nodig, elke tafel heeft zijn eigen territorium.

Onderzoek: de mensen zitten dichter bij elkaar met de benen in een gat. Door de cirkels te laten overlappen wordt het territorium van de gezelschappen onderbroken. De nabijheid zorgt voor contact.

Dit ontwerp gaat over nabijheid. Overlap van territoria van groepen veroorzaakt interactie. Mensen zitten op een tafel, bungelen met de benen. Vervreemd door de situatie is het eerste ijs gebroken.

parklet_zoho_architectuurmaken-2

Het meubel herinnert aan een tuinstoel, strandmat, vliegend tapijt. Een waslijn geweven door het lichte stalen frame zorgt voor een rank en verfijnde uitstraling. Beide materialen zijn onderhoudsarm. De poten zijn demontabel. De minimalistische aansluiting met maaiveld verankert het meubel. Ter plaatse vervaardigde voetjes vervangen enkele stenen.

bestrating_architectuur-maken

 

parklet_vlechten

Een kunststof waslijn met stalen kern wordt om het stalen frame geweven,

de gewoven waslijn wijkt ter plaatse van de demontabele stalen poten,

ter plaatse gestorte betonnen voeten verankeren het stalen meubel in het straatwerk.

 

 

voetjes-architectuurmaken