Circulair paviljoen - Maaswerk


In Maaswerk komen parkbezoekers en vrijwilligers samen voor een kopje koffie, workshops en een beschutte plek met uitzicht op de tuin. Een innovatief en passief paviljoen met circulair materiaalgebruik!

circulair_duurzaam_architect_rotterdam_dakpark

Uitgangspunten:

1. De gevel is een verticale tuin, met 4.5 maal de oppervlakte die het gebouw inneemt.
2. We bouwen compact, dit past bij een duurzame ambitie, het budget en de locatie.
3. Het functionele programma wordt omsloten door duurzame techniek, met slimme low-tech passiefbouw oplossingen en betrouwbare hi-tech.
4. De zonnepanelen op het dak voorzien in de energiebehoefte van het gebouw.
5. Op het dak wordt water opgeslagen, dit zorgt voor natuurlijke koeling van de ruimte en kan worden gebruikt om de planten water te geven.
6. De kweekruimte is een kas, met een prettig klimaat om te verblijven in voor- en najaar. Het vormt de thermische buffer voor de binnenruimte en draagt bij aan een laag energieverbruik.
7. Door de plaatsing en hoogte van het gebouw kan de gehele tuin overzien worden. Het gaat een relatie aan met de bijzondere ligging en maakt optimaal gebruik van de zon die verdwijnt achter het talud.
8. Het paviljoen is de ontmoetingsruimte om te kunnen schuilen voor zon en regen, een kopje thee of koffie te drinken en met een groep bij elkaar te komen.
9. In het gebouw worden bio-based grondstoffen toepast, een houten constructie, dampopen wanden gevuld met isolatie van schapenwol en verf op basis van lijnolie.
10. Net als in de natuur maken we gebruik van fijne structuren met grote constructieve kracht, er is geen onnodig materiaalgebruik en het gebouw blijft licht.
11. De fundering van gebruikte stelconplaten is modulair en kan eenvoudig worden hergebruikt.

dakpark_rotterdam_architect_innovatief_hout

Dit paviljoen is een waardige toevoeging aan het bijzondere dakpark. De lichte en frisse architectuur is innovatief zonder geknutseld of high-tech te worden. Daarvoor combineren we onze kennis over passief bouwen met onze passie voor circulair materiaal gebruik. Dit unieke park krijgt er een waardevolle plek bij. Het is een fijne plek om te zijn en inspireert om innovatief te bouwen. Dit ontwerp is gemaakt als inzending voor de prijsvraag “bijzonder buiten zoekt innovatief binnen”.

circulair_paviljoen_architectuur_rotterdam

Bewaren

Bewaren

Bewaren